ONL Podcast: Stichting MKB Financiering pleit voor meer samenwerking tussen banken en non-bancaire financiers

 

Ronald Kleverlaan, voorzitter van Stichting MKB Financiering (SMF) en directeur van het Europese onderzoekscentrum naar Alternatieve Financiering (ECAF) is een groot voorstander van meer samenwerking tussen banken en non-bancaire-financiers om ervoor te zorgen dat ondernemers altijd de beschikking hebben over financiering. Luister hier naar de nieuwste ONL-podcast met Hans Biesheuvel.

“Ondernemers kloppen in de eerste instantie nog vaak aan bij banken voor financiering”, zegt Kleverlaan. “Maar als banken hen niet kunnen financieren is het handig dat zij actief worden doorverwezen naar non-bancaire financiers.” Dit is een relatief makkelijke stap om te nemen, wijst hij. Het is zelfs een win-win situatie. “Banken willen dit al jaren, maar hebben moeite om dit binnen hun interne processen te regelen. Uiteindelijk houd je als bank wel een tevreden klant en blijft de relatie behouden.” Dit werd benadrukt door Medy van der Laan, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), tijdens de jaarvergadering van Stichting MKB Financiering begin juni. “Voor iedere gewenste vorm van financiering plek onder de zon”, stelde Van der Laan in haar speech.

Geldfit zakelijk biedt hulp bij coronaschulden

Geldfit zakelijk is een loket dat ondernemers kunnen bellen met een vraag over financiering of als zij in de financiële problemen zitten. Door coronaschulden zitten veel ondernemers in zwaar weer. “Ook dan zijn er mogelijkheden, als je deze schulden niet kunt aflossen en in de kern nog een levensvatbaar bedrijf bent, om aan te haken bij een pilot waarbij adviseurs deze ondernemers begeleiden met schuldsanering. Dan kan er worden gekeken naar het wegsnijden van een stukje schuld zodat uiteindelijk wel een deel wordt terugbetaald, maar dat ondernemers daarna weer verder kunnen gaan met hun bedrijf”, legt Kleverlaan uit. Hoe kijken non-bancaire financiers tegen ondernemers met schulden aan? “Banken waren in het begin van de coronatijd heel actief bezig met het communiceren over het verlengen van betaaltermijnen, maar non-bancaire financiers pakten echt de telefoon op. Dat luisterend oor was op dat moment het allerbelangrijkste. Zij wilden meedenken.”

Ketenfinanciering

“Wat is dat precies ketenfinanciering, dat hoor je steeds meer?, vraagt Hans Biesheuvel. “Je financiert in je keten”, vertelt Kleverlaan. “Voorraden worden bijvoorbeeld deels voorgefinancierd door leveranciers. Je kunt ook denken aan het eerder betalen van facturen. Er komen miljarden aan werkkapitaal beschikbaar op het moment dat een ondernemer daar gebruik van maakt.” Ketenfinanciering heeft potentie, denkt de voorzitter van Stichting MKB Financiering. “Als je met financiering bezig bent, kijk dan breder dan banken. Er is veel meer beschikbaar in de markt.” Ondernemers lopen ook aan tegen steeds hogere rentes. Doordat geldpersen continu bleven draaien, bleef de rente kunstmatig heel laag. “Dat gaat niet meer lukken. De rente is een aantal procenten gestegen op de kapitaalmarkten en dat druppelt door naar de financiers. Banken en investeringsfondsen en financiers kampen hierdoor met hogere kosten om kapitaal aan te trekken. Linksom of rechtsom krijgt het mkb hier ook mee te maken.” Het is daarom nog belangrijker voor ondernemers om kritisch te kijken naar financiering. “Maar met een goed ondernemersplan kun je die rente terugbetalen. Aan de andere kant zie je dat er meer aanbod is voor gerichte financiering, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een machine of pand. Laat de financiering aansluiten op jouw investeringsbehoefte waardoor je flexibeler bent in tijden van crisis”, stelt Kleverlaan.

Platform Passende Financiering

Hoe kan de zoektocht naar financiering worden verbeterd? “We ontwikkelen een platform Passend Financieren. Dat ontwikkelen we samen met de minister van Economische Zaken.” Het gaat om een online informatievoorziening over de verschillende vormen van financiering die beschikbaar zijn. “Als een ondernemer ondersteuning nodig heeft bij een aanvraag ontsluiten we daar ook een netwerk van gecertificeerde adviseurs.” Het platform is al live. In de loop van het jaar komen ook de publieke subsidies, bijvoorbeeld voor verduurzaming, op dit platform beschikbaar. Kleverlaan hoopt zichzelf uiteindelijk overbodig te maken. “Het gaat erom dat de ondernemer financiering krijgt. Het maakt niet uit wat voor labeltje daaraan hangt. Ons doel is dat wij onszelf kunnen opheffen en dat elke ondernemer de financiering kan vinden die zij nodig hebben”, aldus de voorzitter van Stichting MKB Financiering.