Het financieringslandschap voor ondernemers is de laatste jaren sterk veranderd. Tien jaar geleden werd bijna alle financiering nog verstrekt door banken, maar afgelopen jaar is dit aandeel gedaald naar 48%. Vooral het kleinbedrijf heeft zich actief gericht op nieuwe financieringsvormen.
Het grote non-bancaire aanbod zorgt echter voor ondernemers ook voor onduidelijkheid, waardoor het aantal ondernemers dat financiering vindt sterk afneemt. Samenwerking tussen alle financiers en daarbij ondernemers doorverwijzen naar elkaar, is hiervoor hard nodig.
Uit ons jaarlijkse SMF non-bancaire onderzoek blijkt dat vooral het kleinbedrijf door non-bancaire financiers gefinancierd wordt. In 2022 werden al 45% van de nieuwe kredieten van < 250.000 via non-bancaire financiers aangetrokken. Bij financieringen onder de €1 miljoen ging dit om een kwart van de succesvolle financieringen.
Ondanks deze verschuiving, hebben ondernemers steeds grotere problemen om de juiste, passende financiering te vinden. Van alle ondernemers die financiering zochten, heeft uiteindelijk slechts 38% financiering gevonden in het afgelopen jaar, blijkt uit de CBS Financieringsmonitor, waarbij dit vorig jaar nog 44% was.
De zoektocht van ondernemers start nog wel vaak bij een bank. Dit percentage is sinds 2019 echter gedaald van 80% naar 60% afgelopen jaar. De zoektocht verloopt nu via een groot aantal andere kanalen, zoals via een accountant of via een financieel adviseur. Om te voorkomen dat ondernemers vastlopen na een afwijzing is actieve samenwerking in de sector belangrijk tussen banken, non-bancaire financiers en financieel adviseurs zodat ondernemers wel bij de juiste financier terecht komen.
De nieuwe initiatieven rond het Nationaal Convenant MKB-Financiering zijn hierbij een goede start en moeten nu concreet worden opgepakt. Daarbij is het concreet uitwerken van doorverwijzingen tussen financiers en het uitwerken van de Financieringshub een essentieel onderdeel waar SMF zich dan ook actief voor gaat inzetten.