MKB Nederland en Stichting MKB Financiering (SMF) hebben met diverse financiële instellingen grensverleggende afspraken gemaakt om de financiering voor het kleinbedrijf aanzienlijk te verbeteren. De partijen hebben het convenant vanmiddag in Den Haag aangeboden aan demissionair minister Adriaansens van EZK. Ambitie is om in Nederland toe te groeien naar het beste mkb-financieringsklimaat van Europa. Van de minister hebben zij onder meer ondersteuning gevraagd in de vorm van een speciaal gezant mkb-financiering die de regie op alle onderdelen van het convenant voert en de voortgang bewaakt.
De afspraken zijn opgesteld in het Nationaal Convenant MKB-Financiering dat vandaag is aangeboden aan de demissionaire minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens. De ondertekenaars van het convenant zijn MKB Nederland, Stichting MKB Financiering, de Nederlandse Vereniging van Banken, Qredits, Invest-NL en Invest-International.
Ronald Kleverlaan, voorzitter Stichting MKB Financiering: “Ik ben zeer verheugd dat onze inspanningen om de financieringsmarkt voor kleine ondernemingen toegankelijker te maken nu brede steun krijgen van zowel publieke als private financiers. Dit convenant is een goed startpunt om de komende jaren te werken aan een inclusievere financieringsmarkt met passende financiering voor alle ondernemers.”
Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, is blij met het convenant: “Het is voor eerst dat alle betrokken partijen samen erkennen dat we op de financieringsmarkt uitdagingen hebben en dat het mkb nu onvoldoende wordt bediend. Ondernemers met een relatief kleine financieringsvraag komen moeilijk aan krediet, de non-bancaire markt ontwikkelt zich snel maar kampt met een tekort aan kapitaal, en zo zijn er tal van knelpunten die we met elkaar in kaart hebben gebracht en gaan aanpakken.”
Het béste mkb financieringsklimaat van Europa
Financiers spreken in dit convenant af om de komende jaren actief samen te gaan werken om het béste mkb financieringsklimaat van Europa te ontwikkelen. Hiervoor is het belangrijk dat non-bancaire financiering verder versterkt gaat worden en er meer kapitaal hiervoor vanuit Europese fondsen wordt aangetrokken. Ook zullen de mogelijkheden voor het opzetten van een NPI (National Promotional Institution) worden onderzocht. Hierbij laten zij zich inspireren door de succesvolle werkwijzen en instrumenten in andere landen, zoals van de British Business Bank in het Verenigd Koninkrijk.
Vanuit de financiers wordt een beroep gedaan op de overheid om dit initiatief te ondersteunen via het aanstellen van een gezant mkb-financiering. Tevens wordt gevraagd om een fonds op te zetten ter versterking van het eigen vermogenHet eigen vermogen van een onderneming is het balanstotaal minus de schulden. Eigen vermogen neemt toe als winst wordt gerealiseerd. Bij verlies neemt het eigen vermogen af. Meer van mkb bedrijven en fiscale regelingen in te voeren voor het verstrekken van durfkapitaal.
Toegang en vindbaarheid verbeteren via Financieringshub
Om ervoor te zorgen dat ondernemers beter de weg weten te vinden naar de juiste financiering, werken alle financiers samen aan het verder ontwikkelen van de Financieringshub.
Via de Financieringshub kunnen ondernemers geaccrediteerde financiers, informatie over financieringsvormen (ook subsidies) en geaccrediteerde adviseurs vinden. Financiers zullen ook onderling gaan doorverwijzen en de Financieringshub gebruiken om ondernemers zo goed mogelijk te informeren en te ondersteunen in de zoektocht naar de juiste financiering.
Beroepsgroep ‘mkb financieringsadviseur’ professionaliseren
De ondertekenaars onderschrijven het belang van intermediairs (financieel adviseurs) voor het mkb en gaan zich gezamenlijk inzetten voor het verder professionaliseren, doorontwikkelen en uitbouwen van deze beroepsgroep. Doel hiervan is te komen tot een breed gedragen keurmerk voor zakelijk mkb financieringsadvies.
Institutioneel kapitaal voor financiers
Om de kapitaalpositie van (non-bancaire) financiers te versterken zal actief beleid worden gevoerd om meer Europees kapitaal te mobiliseren en kapitaal aan te trekken van institutionele financiers, zodat financiering door deze (non-bancaire) financiers aan het MKB tegen goede condities mogelijk wordt gemaakt.
Belangrijke en historische samenwerking
Het is voor het eerst dat publieke en private financiers op dit niveau hebben samengewerkt om een structureel plan te ontwikkelen om de financiering van het kleinbedrijf te verbeteren. Het is dan ook goed om te zien dat belangrijke punten waar Stichting MKB Financiering zich de afgelopen 5 jaar voor heeft ingezet, nu zijn opgenomen in dit convenant. In de uitwerking van de afspraken zal Stichting MKB Financiering zich actief in gaan zetten om daarnaast tot concrete afspraken te komen voor een inclusieve financieringsmarkt.
Dit convenant heeft een looptijd tot 2030 en wordt door ondertekenaars vooral gezien als een startpunt om de komende jaren meer gezamenlijke afspraken te maken om de financieringsmarkt stap voor stap te verbeteren voor ondernemers in de komende jaren.
Download convenant
Het Nationaal Convenant MKB-Financiering is hier te downloaden.
Foto’s: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.