Blog 51: Doe de financiële Coopertest

Wel eens een Coopertest gedaan? Heel eenvoudig: 12 minuten hardlopen en maar zien hoe ver je komt. Klaar. Je loopt niet tegen een tegenstander, je kunt niet winnen of verliezen, je loopt gewoon een aantal meters. Het is geen wedstrijdje, het is een test. En een test heeft een uitslag. In een tabel kun je zien hoe goed of slecht jouw condities is: afhankelijk van het aantal gelopen meters krijg je het oordeel:

– Zeer goed
– Goed
– Voldoende
– Onvoldoende
– Slecht
– Zeer slecht

Is de uitslag onvoldoende of minder, dan wéét je dat je conditie onvoldoende is. Wat zou jij doen met een testuitslag onvoldoende of minder…? Het antwoord van velen zal zijn: “ik ga toch ‘ns werken aan verbetering van mijn conditie; het zal flinke inspanning vergen, maar zo wil ik niet verder”.

Hoe anders is dat bij de financiële conditie van bedrijven. Een onvoldoende conditie blijkt in de praktijk hoogst zelden aanleiding te zijn om stappen te zetten voor verbetering. Waarom?

  • Enerzijds omdat men niet wéét dat de financiële conditie onvoldoende is;
  • Anderzijds omdat men niet de moeite wil nemen (niet de consequenties aanvaardt) om de conditie te verbeteren.

Doe de financiële Coopertest

Het eerste aspect: hoe kan je weten wat de financiële conditie is van een bedrijf? Hoe kun je dat weten zonder specialistische financiële kennis? Bestaat er zo iets als een Coopertest voor bedrijven? Een test die eenvoudig is en betrouwbaar? Die test is er. Elke ondernemer kan deze zelf uitvoeren. De bedrijven Coopertest kost zelfs geen 12 minuten tijd, het kost maar een paar minuutjes! Voer de test uit en je wéét wat de financiële conditie is van het bedrijf, dan wéét je met zekerheid of het financiële uithoudingsvermogen van je bedrijf goed is. Geen twijfel, de test is betrouwbaar.

Solvabiliteit = uithoudingsvermogen

De betrouwbare maatstaf voor het financiële uithoudingsvermogen van een onderneming is de SOLVABILITEIT. Solvabiliteit bereken je heel eenvoudig: je deelt het eigen vermogen dat op de balans staat door het balanstotaal. Dat levert een percentage op, wat solvabiliteit wordt genoemd. In blog 28 hebben wij de rol en functie van het eigen vermogen (solvabiliteit) binnen een onderneming besproken en toegelicht. Lees die blog er nog ‘ns op na. Samengevat is de functie van eigen vermogen:
“…de buffer in de onderneming die het risico van tegenvallers opvangt…”.
Meer eigen vermogen betekent meer buffer, betekent een betere financiële conditie (weerstandvermogen) om tegenslag op te vangen.

Hoeveel eigen vermogen?

Dit werpt weer de vraag op: hoeveel eigen vermogen is gewenst, hoeveel is gezond? Is er een tabelletje, net als bij de Coopertest? Ja, die is er. In blog 29 hebben wij die uitgebreid besproken. Gedifferentieerd naar verschillende branches. Voor uitgebreide toelichting verwijzen wij naar die blog. Samengevat is de onderstaande tabel geschikt als referentie.

Bedrijfscoopertest

Solvabiliteit Conditie Coopertest Conditie
Financieel oordeel
Actie
> 65 % Zeer goed Surplus Er is geen bezwaar om eigen vermogen aan het bedrijf te ontrekken.
50% – < 65% Goed Optimum, Grootleenvermogen Geen actie nodig. Aantrekken leningen geen enkel bezwaar.
35% – < 50% Voldoende Voldoende leenvermogen Aantrekken leningen is verantwoord
25% – < 35% Onvoldoende Beperkt leenvermogen Wees héél zuinig met aantrekken van nieuwe leningen.
15% – < 25% Slecht Ongezond, nauwelijks leenvermogen Aantrekken leningen is onverantwoord. Los leningen af. Verbeter eigen vermogen door winstinhouding of kapitaalinbreng.
< 15% Zeer slecht Kritiek. Risicovol.
Geen vermogen om
tegenvallers op te vangen
Continuïteit loopt gevaar. Ga actief eigen vermogen  aantrekken.

Veel mkb ondernemingen niet fit

Terwijl veel mkb ondernemingen in Nederland een solvabiliteit hebben van minder dan 35% vragen zij toch gemakkelijk nieuwe leningen aan. Onverstandig. De bedrijfsconditie is onvoldoende. Het is wrang te ontdekken dat hierdoor bedrijven bij de eerste tekenen van een crisis al failliet gaan. In de volgende blogs besteden wij hieraan nader aandacht. Wat kunnen bedrijven zelf doen? Wat kan de markt hieraan doen? Is hier een rol voor wet- en regelgeving? Is meer kennis en voorlichting nodig? Kunnen eigen vermogensfondsen soelaas bieden? Voldoende vragen om nader aandacht aan te besteden in de aanstaande blogs voor een beter uithoudingsvermogen!

Blijf op de hoogte

Elke week de non bancaire financiële ontwikkelingen, trends en toekomst via ons volgen? Schrijf je dan in voor onze blog en ontvang deze elke week in je postbus.