Blog 90: Gestapeld financieren 1 – de kenmerken

By 3 september 2021 Blog

De grote (banken-)crisis van van 2008-2013 heeft geleid tot veel nieuwe regelgeving, een steeds verder verscherpt kredietacceptatiebeleid van banken en vervolgens tot de definitieve doorbraak van het non- bancair financieren. Inmiddels zijn er veel nieuwe non-bancaire financiers. Ondernemers met financieringsbehoefte hebben nu een ruime keuze uit het brede aanbod van financiers. Het grote aanbod heeft geleid tot nieuw financieringsgedrag. De ondernemer voelt zich niet meer gebonden aan (alleen) zijn huisbankier. Een onderneming kan zijn financieringsbehoefte invullen via meerdere kanalen tegelijkertijd. Dit is het  zogeheten stapelen van financieringen, dat als volgt wordt gedefinieerd: 

Het oplossen van een financieringsvraag door het tegelijkertijd gebruik maken meerdere financiers.

Er is dus altijd sprake van meerdere financiers tegelijkertijd. De combinatie bestaat uit twee of meer partijen uit het financieringsaanbod van banken, informal investors, crowdfunding, direct lending, leasing, kredietunies, factoring, ketenfinanciering, microfinanciering, MKB Beurs, of investeringsmaatschappijen. Het aanbod bestaat uit brede, algemene financiers, en gespecialiseerde aanbieders. Specialisten onderscheiden zich op verschillend vlak, bijvoorbeeld:

  • Doelgroep (bijv. horeca, bakkerijen)
  • Investeringsdoel (vastgoed, debiteuren, rollend materieel)
  • Looptijd van de financiering (kort/lang)
  • Financieringsmaximum
  • Financiering mét of juist zónder zekerheden
  • Riskappetite (acceptatiebeleid)

Veel verschillende combinaties zijn mogelijk. Het stapelen van financieringen vergt een zorgvuldige voorbereiding en afstemming. De vraag is dan: waarom zou je stapelen. Het stapelen kent een aantal kenmerken, voordelen:

  • Risicospreiding: door de financiering te verdelen over meerdere financiers spreidt een bedrijf haar risico. 
  • Combinaties: stapelen biedt meer mogelijkheden, bijvoorbeeld de combinatie van risicodragend vermogen van een informal investor, een 5 jarige lening van een crowdfunding platform en een flexibele werkkapitaalfinanciering van een factormaatschappij 
  • Slaagkans: grotere kans op het verkrijgen van financiering, omdat per geldverstrekker het leenbedrag geringer. Dan is een financier eerder bereid geld te verstrekken.
  • Hogere financiering: door bijvoorbeeld het aantrekken van een achtergestelde lening bij een informal investor kan de huisbankier van een bedrijf bereid zijn extra financiering ter beschikking te stellen.

Wat zijn de nadelen van stapelen?

  • Stapelen vraagt om kennis van alle verschillende financieringsvormen.  Er is verschil in bijvoorbeeld risico, zekerheden, doorlooptijden, eisen en voorwaarden. Dat kan een stapelfinanciering complex maken
  • De financieringsafspraken bij verschillende financiers kunnen conflicteren met elkaar.
  • De verdeling van zekerheden vraagt extra aandacht

Gelukkig zijn in Nederland een toenemend aantal gespecialiseerde adviseurs actief op het terrein van ondernemingsfinanciering. Recent is het Keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB geïntroduceerd. Erkende financieringsadviseurs zijn specialisten met brede kennis van de vele mogelijkheden om financiering te verkrijgen bij zowel banken als bij non bancaire financiers.  

In het verleden was de huisbankier voor een onderneming zijn vaste adviseur en leverancier van financiering. De rol van de huisbankier is bij het MKB sterk veranderd. Inmiddels is een bank slechts één van de mogelijke leveranciers van financiering.  Bij een gezonde inkoop hoort het vergelijken van de mogelijkheden van meerdere aanbieders. Bij het inkopen van financiering is dat niet anders. 

In de volgende blogs gaan wij nader in op de strategie en het proces van gestapeld financieren.

Blijf op de hoogte

Elke week de non-bancaire financiële ontwikkelingen, trends en toekomst via ons volgen? Schrijf je dan in voor onze blog en ontvang deze elke week in je postbus.